Moestuintje

Begin een moestuintje met je kinderen! Samen met je kind(eren) een moestuin maken en onderhouden is naast ontzettend leuk ook erg leerzaam voor de kids.

Je hoeft echt geen hectare(n) aan grond te hebben om kinderen te laten zien waar fruit en groenten nu vandaan komen en hoe ze groeien. Woon je bijvoorbeeld in een flat dan kan je in een aantal potjes en schoteltjes voor het raam ook al een mooie selectie van planten en kruiden neerzetten.

Weinig ruimte, tijd & inspanning

Je kan heel basic beginnen door een zakje met tuinkers zaadjes te kopen en deze te zaaien. Het voordeel hiervan is dat je heel snel resultaat ziet en je kind(eren) dus in sneltempo zien gebeuren hoe je een plantje zaait, ziet groeien en daarna op kan eten.

Tuinkers is dus misschien wel het meeste bekende voorbeeld van een kruid waarvan je nagenoeg direct resultaat ziet. Zaai dit in een klein potje of simpelweg op een schoteltje. Heel veel diepe grond heeft dit zaad ook niet nodig, je kan dit zelfs doen op een stukje vochtig keukenpapier!

Na een dag of twee ontkiemen de zaadjes al en zie je langzaam een steeltje omhoog groeien. Een dag vijf later kun je deze afknippen en opeten. De smaak is voor kleine kinderen soms even wennen omdat dit wat scherper is maar dit is prima te combineren met een plak kaas op je brood.

Welke leeftijd?

Eigenlijk is er geen specifieke leeftijd waarop je kunt beginnen met je kinderen. Zodra ze kunnen lopen en goed het verschil tussen ja en nee begrijpen is in principe goed genoeg. Ze moeten immers wel snappen wanneer je welke plant kunt eten of wanneer je een tomaat van de plant af kan halen.

Beperkte ruimte en weinig inspanning

Voor verschillende fruitsoorten heb je maar minimale ruimte nodig. Zo groeien frambozen en bramen prima in een hele kleine richel naast je stoep. Of wip er gewoon ergens 1 tegel uit en je hebt al genoeg ruimte voor deze planten. Deze zijn ook nog zeer onderhoudsvriendelijk want je hebt er geen enkel omkijken naar, zelfs in de meest warme zomers in Nederland hoef je deze niet of nauwelijks bij te wateren.

Een appelboom hoeft ook niet meteen de helft van je tuin te beslaan. Als je deze goed leidt kun je met een klein stukje aarde al veel bereiken. En wist je dat aardbeien het erg goed doen onder een appelboom? Zo sla je 2 vliegen in 1 klap met hetzelfde stukje tuin.

Kruiden

Kruiden nemen het minste plaats in en kunnen voor een groot deel ook binnen gekweekt worden. Een beetje zon is hierbij handig maar niet eens noodzakelijk. Liever te weinig dan teveel zon.

De biologische kruiden van bijvoorbeeld de AH die je in een potje aarde koopt zijn leuk om te eten maar echt veel meer groeien doet dit niet.

Een klein bakje met Peterselie en Bieslook in je keuken ziet er leuk uit en je hebt dan ook nog eens altijd verse kruiden in huis. Basilicum en Munt nemen iets meer ruimte in maar zijn ook prima binnenshuis te kweken, je kan ze zelf zo klein houden als je wilt natuurlijk.

Kruiden als Tijm en Rozemarijn zijn winterhard dus deze kan je, als je ze goed onderhoud, eenmalig planten en dan continu van genieten. Ze groeien in de winter niet zo hard door dus minder het gebruik dan wel zodat je niet de hele plant opeet. Anders blijft er niets over om aan te groeien.

Tomaten

Vooral de cherry tomaten doen het erg goed in Nederland. De grotere soorten en zeker vleestomaten krijgen hier simpelweg te weinig zonlicht om groot te groeien en ook nog eens rood te worden.

je kan je zaadjes overal online wel vinden en in de winkel kopen. Of zoals ik zelf altijd doe als ik een bakje lekker Cherry tomaatjes heb gevonden, zelf de zaadjes eruit halen en deze dan gebruiken.

Kas in huis

Het beste werkt dit allemaal als je ook nog een kasje hebt. Een kleine kas voor binnen neemt maar erg weinig ruimte in beslag en zo kan je toch het hele jaar door bezig zijn. Wist je dat je bijvoorbeeld al in februari kan beginnen met verschillende bekende groenten als doperwten, sla en tomaten?

Alles wat je in je binnenkas(je) plant zet je later over naar de tuin of een grotere pot waar dit weer verder kan groeien. Dit gaat wat moeilijker voor alles wat ondergronds groeit zoals aardappels, knoflook en radijs dus vermijd deze zeker in het begin.

Vraag voor die volgende Vaderdag of je verjaardag dus een klein kasje en ga lekker aan de slag!

Kas in de tuin

Ook in de tuin kan je een kas(je) plaatsen. denk dan niet meteen aan zo’n grote unit als ze in de bollenstreek hebben staan want ze zijn er ook een stuk kleiner. Kies voor een formaat die je makkelijk op je terras kan plaatsen, zo kan je er makkelijk bij. Het lekkerste is als je er eentje op pootjes neemt. Het grote voordeel hierbij is dat deze niet direct aan de grond zit voor nog eventuele nachtvorst (aan de grond) en je niet hoeft te bukken om bij je plantjes te komen.

Begin bijvoorbeeld met een kas die je bij de Action of iets dergelijks kan kopen. Dan kost het niet teveel en kom je er vanzelf achter of het wat voor jou (en je kind) is.

Het grote voordeel door het werken met kasjes is dat je wat eerder kan beginnen. Je kan dan bijvoorbeeld al half februari binnen je tomaatjes planten in je kas. Deze kan je dan goed laten groeien zodat ze in het voorjaar naar buiten, al dan niet in je kas aldaar, kunnen.